Lacný a nekvalitný krb, nie!

Radšej si kúpte kvalitnú piecku a ešte ušetríte!

Krb to je oheň v dome. Je preto nevyhnutné pri jeho stavbe dodržiavať určité technologické postupy a používať materiály, ktoré dlhodobo odolávajú veľmi tvrdým podmienkam. Vysokým teplotám musí odolávať nielen krbová vložka, dymovody či komín, ale aj celá komora. Materiály musia byť hygienicky bezchybné – nesmú sa z nich uvoľňovať do obytného priestoru žiadne prchavé látky alebo mikročastice.

Stavba krbov a pecí – „kachliarstvo“ je remeselná živnosť, to znamená, že ju môžu vykonávať iba odborne spôsobilé osoby vyučené v odbore kachliar.

Bohužiaľ na Slovensku je veľa firiem, ktoré túto odbornosť nemajú. Dôkazom toho sú alarmujúce štatistiky požiarovosti evidované na Prezídiu hasičského zboru ministerstva vnútra.

V ponuke sú i kachľové piecky, piecky s akumuláciou, piecky s automatickou reguláciou horenia. Taká dizajnová piecka aj s akumuláciou a elektronickou reguláciou vyjde na 2 850€.

 

Moderné piecky sú vhodné aj do nízkoenergetických domov

Výhodou piecky sú nižšie zaobstarávacie náklady, rýchla inštalácia, zaberú menší priestor ako krb. Výberom kvalitnej piecky získate vyššiu hodnotu za menej peňazí, ako keď si dáte postaviť krb od tzv „majstra.“ Neskôr si došetríte na poriadny krb, a piecku môžete buď predať, alebo odniesť na chatu bez straty hodnoty.